Carlos Ghosn en Rick Wagoner, topmannen van respectievelijk Renault/Nissan en General Motors, hebben dit weekend oriënterende gesprekken gehouden over een mogelijke samenwerking tussen de drie bedrijven. Ghosn noemt de potentiële alliantie ‘een uitgelezen kans’.

“Het was een goed gesprek”, aldus Wagoner. “Onze teams gaan nu samen aan tafel zitten en onze ideeën verkennen. Het is belangrijk dat ze dit doen zonder afleiding, dus maken we voorlopig nog niets bekend over de uitkomsten.” Naar verwachtingen gaat de verkenning ongeveer drie maanden duren, waarna de bedrijven zullen beslissen of ze de samenwerking gaan doorzetten.

Ghosn heeft laten weten geen zin te hebben ook CEO van GM te worden. Aan Renault en Nissan heeft de kleine Braziliaan zijn handen al vol. Hij wil wel graag auto’s gaan produceren in de fabrieken van General Motors. “Nissan heeft productiecapaciteit nodig in Noord Amerika”, is volgens Ghosn de belangrijkste reden dat de bedrijven toenadering tot elkaar zoeken. GM heeft capaciteit over, aangezien het momenteel in zwaar water verkeert. De gesprekken zijn tot stand gekomen op advies van GM-grootaandeelhouder Kirk Kerkorian. De raden van bestuur van de drie automerken stemden vorige week in met de onderhandelingen. Er is sprake van dat Renault en Nissan een aandeel van twintig procent zouden nemen in de grootste autofabrikant ter wereld.