Mazda presenteert vanaf 22 augustus de RX-8 Hydrogen RE op ONS2006, de energietentoonstelling en –conferentie in het Noorse Stavanger. De hybride auto, die zowel op waterstof als benzine kan lopen, wordt sinds begin dit jaar geleasd aan Japanse ondernemingen.

De auto zal voor het eerst rijdend te zien zijn buiten Japan in Stavanger, waar het eerste waterstoftankstation van Noorwegen wordt geopend. “Het waterstofstation in Stavanger is de eerste stap in een lange en uitdagende tocht voor waterstof en we zijn zeer verheugd dat Mazda bij de opening aanwezig zal zijn”, vertelt Brage Johansen, manager Hydrogen Group. “Waterstof heeft altijd last gehad van een klassiek kip-en-ei-debat: de autofabrikanten wachten op een dsitributienetwerk voor brandstof en de brandstofleveranciers wachten op auto’s die worden gebouwd voor waterstof. Uiteindelijk hebben we besloten het risico te nemen en het eerste tankstation te bouwen en zoals u kunt zien, de eerste auto’s komen al langs.”
James Muir, president van Mazda Motor Europe: “We nemen de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen zeer serieus. Deze auto is dan ook geen prototype, maar een model dat Mazda inzet bij overheidsinstellingen en ondernemingen in Japan. Er kan zowel met benzine als waterstof worden gereden, met het omdraaien van een knop en het is veilig en plezierig om te rijden. Met diverse Europese landen die investeren in waterstofinfrastructuur zet de Mazda RX-8 Hydrogen RE een belangrijke stap naar eventuele massaproductie.”