De indrukwekkende opmars van Koreaanse automerken is ernstig bezoedeld door enkele fraudezaken. De oprichter en oud-topman van Daewoo is veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens boekhoudfraude en verduistering van geld. Enkele cellen verderop wacht de topman van Hyundai geduldig op zijn vonnis.

Hyundai-bestuursvoorzitter Chung Mong-Koo wordt verdacht van omkoperij en verduistering. Hij heeft hier al een miljard dollar spijt voor betuigd – hij schonk het bedrag aan goede doelen – maar daar heeft de officier van justitie geen genoegen mee genomen. Begrijpelijk, aangezien Daewoo-oprichter Kim Woo-Choong naast zijn gevangenisstraf niet alleen een boete kreeg opgelegd, maar ook 17 miljard euro moet terugbetalen. Chung heeft volgens de openbaar aanklager zelfs voor ruim 73 miljoen euro verduisterd. Uiteraard ontkent hij alle beschuldigingen.

Ondertussen heeft zijn autoconcern Hyundai alle strategische beslissingen uitgesteld. De Hyundai-fabriek in Tsjechië heeft nog net het groene licht gekregen, maar de ontwikkeling van een model boven de Grandeur is voorlopig stopgezet. Hyundai wilde met het nieuwe model de strijd met Lexus aangaan.

Overigens hangt ook de zoon van Chung een aanklacht boven het hoofd. Als president van zusterbedrijf Kia zou ook hij betrokken zijn bij het fraudeschandaal. Voorlopig mag hij Zuid-Korea niet verlaten.