Nissan heeft meer details bekendgemaakt over de nieuwe Qashqai. Topman Carlos Ghosn wachtte niet tot de Salon van Parijs maar onthulde de crossover gisteren alvast in de Franse hoofdstad. Uiteraard krijgt de Qashqai wel een prominente plaats op de autotentoonstelling.

Waar de Nissan Note momenteel een succesvol alternatief blijkt voor modellen uit het B-segment, moet de Qashqai de aandacht trekken van mensen die wel het veelzijdige en praktische van een SUV wensen, maar niet warmlopen voor de gangbare afmetingen en vormgeving van dergelijke auto’s. De Qashqai is 4,31 meter lang, 1,78 meter breed, 1,61 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,63 meter. Daarmee valt het model qua afmetingen precies tussen hatchbacks uit het C-segment en SUV’s.

De Nissan Qashqai is vanaf februari 2007 leverbaar met vier krachtbronnen, twee diesels en twee benzinemotoren. De 1,6-liter benzinemotor levert 115 pk en 160 Nm koppel, de 2,0-litermotor is goed voor 140 pk en 200 Nm. De dieselmotoren – een 1.5 en een 2.0 – leveren 106 en 150 pk en respectievelijk 240 Nm en 320 Nm aan koppel.

Behalve de specificaties kwamen tijdens de presentaties natuurlijk ook de doelstellingen voor het nieuwe model aan bod. Carlos Ghosn: “De Europeaanse klanten zijn veeleisend en willen een aansprekend ontwerp, dynamische rijeigenschappen en een aantrekkelijk premium-interieur. De Qashqai heeft het allemaal in zich en daarom zal deze auto een toonaangevende rol spelen bij de verkoopgroei in Europa en de groei in de erkenning van Nissan als een aantrekkelijk, doordacht en innovatief Japans merk. We verwachten een jaarlijks verkoopaantal van meer dan 100.000 in Europa, waarvan 80 procent aan mensen die voor het eerst een Nissan kopen. Vóór de Qashqai reed deze groep in een premiummodel uit het C-segment, een compacte 4×4 of een auto uit het D-segment.”