Alfa Romeo benadrukt graag het sportieve karakter van het merk. In dat kader verschijnt een sportieve versie van de nieuwe 159. Behalve de berlina is ook de Sportwagon in de Sport-uitvoering verkrijgbaar. Het actiemodel is exclusief voor de Nederlandse markt in beperkte oplage.

Het sportieve karakter van de Sportwagon Sport blijkt eigenlijk alleen uit de aluminium pedalen en een verlaagd onderstel, maar dat mag de pret niet drukken. Het complete pakket, met onder meer bi-zone airconditioning, elektrische raambediening ook aan de achterzijde, lederen bekleding en 18 inch lichtmetalen velgen wordt aangeboden voor slechts een tiende van zijn waarde met een meerprijs van 510 euro. Op de Sportwagon zouden deze extra’s normaal gesproken 5.250 euro kosten en voor de 5.100 euro voor de berlina. De Sport-uitvoering komt hiermee vanaf 35.595 euro op de prijslijst te staan, de Sportwagon Sport begint bij 36.995 euro.

De Alfa 159 Sport is gebaseerd op de Progression-uitvoering van de 2.2 JTS met 185 pk. Het model is uitsluitend in Nederland leverbaar en staat vanaf november in de showroom. Van de 159 Sport zijn slechts 150 stuks verkrijgbaar. U kunt kiezen uit vier carrosseriekleuren (Nero, Nero Oceano, Grigio Strombolo en Rosso Alfa) met zwart lederen interieur.