De Ford Transit mag zich de komende twaalf maanden Bestelauto van het Jaar noemen. De Transit rekende in de Nederlandse bestelautoverkiezing af met 37 andere modellen, die dit jaar in aanmerking kwamen voor de prijs. De Opel Vivaro en Mercedes-Benz Vito kwamen nog het dichtst in de buurt.

De Bestelauto van het Jaar-verkiezing is een initiatief van het vakblad Automobiel Management. Hoofdredacteur Peter Brouwer is voorzitter van de jury, die verder bestaat uit vier bedrijfsautospecialisten van grote leasemaatschappijen, een beheerder van een groot bedrijfswagenpark, een ondernemer/fleetowner en vier bedrijfsautojournalisten. Brouwer mocht ditmaal de trofee overhandigen aan Hans Schep, directeur van Ford Nederland. De Transit is de opvolger van de Renault Trafic.

Alleen bestelauto’s die minimaal een jaar op de markt zijn, worden beoordeeld. “Ervaringsmateriaal is essentieel. Het is een praktijkprijs die zich voor een belangrijk deel baseert op controleerbare feiten. De kilometerkostprijs en de kwaliteit van de merkorganisatie wegen het zwaarst”, aldus Brouwer. Andere beoordelingscriteria zijn de functionaliteit, de volledigheid van het programma, de uitstraling en een combinatie van comfort, veiligheid en rijeigenschappen.