Mitsubishi halveert de productie van de Outlander in de Limburgse NedCar-fabriek. Het gevolg is dat ruim driehonderd uitzendkrachten op straat komen te staan en duizend vaste werknemers arbeidsverkorting krijgen.

Mitsubishi heeft last van de teruglopende vraag naar SUV’s. De productie van de Outlander, die in het Limburgse Born wordt gebouwd, moet daarom op een laag pitje. Vanaf de kerst gaat de fabriek drie weken dicht, daarna halveert Mitsubishi in ieder geval tot de zomer van 2009 de productie van de SUV.

Driehonderd uitzendkrachten, die in augustus bij de feestelijke productiestart van de Outlander waren binnengehaald, worden weer op straat gezet. Ook voor duizend vaste werknemers zijn er gevolgen, NedCar gaat bekijken of het arbeidsverkorting kan aanvragen voor deze mensen. Dat houdt in dat de werknemers tijdelijk ‘geparkeerd’ worden en een WW-uitkering ontvangen die wordt aangevuld door NedCar. Wanneer de productie-aantallen weer stijgen kan NedCar weer beschikken over deze mensen.

NedCar gaat de komende weken om de tafel met de vakbonden en ondernemingsraad. Overigens blijven de productielijnen van de Mitsubishi Colt wél op volle toeren draaien na het uitgebreide kerstreces. Dit model werd onlangs vernieuwd.