Bijdehand zijn ze in ieder geval wel, daar bij Shuanghuan. Het feit dat ze een Smart klakkeloos kopiëren en voorzien van eigen logo’s is al erg genoeg, maar de Chinezen gaan nog een stapje verder.

Mercedes-Benz was al niet bepaald gelukkig toen het merk Shuanghuan met de Noble op de markt kwam, een schaamteloze kopie van de Smart. Blijkbaar was dat nog niet genoeg pesterij, want de Chinezen hebben een spetterende slagzin bedacht om de introductie op de Europese markt kracht bij te zetten: Smarter then the rest.

Veel vrienden in Duitsland zal Shuanghuan in ieder geval niet maken, maar in bijvoorbeeld Griekenland is het autootje binnenkort te koop voor een bedrag vanaf 8880 euro. Onlangs werd de introductie in Italië op de Autoshow van Bologna succesvol tegengehouden door Smart.

Bij Shuanghuan zien ze niet in wat het probleem is, een vertegenwoordiger in Duitsland heeft al eens gezegd: “Er is sprake van een duidelijk kwaliteits- en prijsverschil en de Noble lijkt alleen vanuit bepaalde hoeken op de Smart. Bovendien, lijken tegenwoordig niet alle auto’s op elkaar?”