De Britse autopers is ervan overtuigd dat Jaguar binnen afzienbare tijd een dieselversie introduceert van de XK. Met de toevoeging van een dieselmotor aan het XK-gamma denkt Jaguar een breder publiek te kunnen bereiken.

De Jaguar XJ was het eerste model van het Britse merk met dieselkracht. Deze 2,7-liter V6 is inmiddels ook in de Jaguar XF te vinden. Het ontwikkelen van een dieselmotor heeft Jaguar zeker geen windeieren gelegd, want de vraag is groot. Meer dan de helft van de nieuw verkochte XF’s in Nederland is bijvoorbeeld voorzien van de dieselmotor.

Voor de Jaguar XK wordt een nieuwe dieselmotor ontwikkeld, hoewel deze wel direct wordt afgeleid van het huidige blok. De krachtbron van de XK krijgt een grotere cilinderinhoud en meer vermogen, namelijk een 3,0-liter V6 met circa 250 pk. Jaguar streeft naar een verbruik van ongeveer 1 op 10.

Overigens heeft Jaguar-chef David Smith laten weten dat de nieuwe eigenaar Tata het merk graag een stap hogerop ziet maken. Jaguar moet een directe concurrent worden van merken als Bentley en Aston Martin. Het gamma zal dus voornamelijk naar boven worden uitgebreid. Dat betekent onder meer dat we geen opvolger voor de X-Type hoeven te verwachten. Daarentegen denkt Jaguar wel aan lichtere versies van de XF, zoals een 2,2-liter viercilinder diesel en een 2,5-liter V6 benzinemotor.