Toyota blijft de Amerikaanse autofabrikanten het leven zuur maken. Niet alleen in verkoopaantallen, maar ook op de racebaan heeft het Japanse merk de Amerikanen achterhaald. Vorige week noteerde Toyota de eerste overwinning van een buitenlandse fabrikant in de populaire NASCAR-serie sinds 1954.

Kyle Busch reed in zijn Toyota Camry als eerste over de streep. Teamgenoot Tony Stewart maakte het feestje voor Toyota compleet, door als tweede te eindigen. Terwijl het in de Formule 1 ondanks enorme investeringen na een aantal jaar nog altijd niet wil vlotten, is de opmars van Toyota in de NASCAR snel gegaan. Het is slechts het tweede jaar dat het Japanse merk in de oer-Amerikaanse klasse actief is.

“Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van Toyota Motorsports”, zegt Jim Aust, president en CEO van Toyota Racing Development. “Het is natuurlijk een historische Sprint Cup-overwinning van Toyota in onze korte carrière. Uiteraard gingen we voor de eerste plaats, aangezien we afgelopen jaar veel hebben geleerd.”