Naast de bestaande 1.6 CNG presenteert Opel nu de Zafira CNG Turbo. Op de Autoshow van Bologna in Italië volgende maand laat het merk zien dat turbotechniek en aardgas hand in hand gaan.

De Opel Zafira Ecoflex 1.6 CNG Turbo, zoals het model voluit heet, heeft de bekende 150 pk sterke 1.6 turbo aan boord. Onder de wagenvloer, rondom de achteras, liggen vier aardgastanks waardoor de Zafira een actieradius heeft van 370 km. Als nood biedt de veertien liter grote benzinetank uitkomst, mocht er geen aardgasstation in de buurt zijn.

De interieurruimte is gelijk gebleven, de Zafira CNG heeft gewoon zeven zitplaatsen. De Opel verbruikt 5,3 kg aardgas per 100 km en stoot daarmee 144 g/km CO2 uit. Aardgas kost slechts 72 cent per kilo maar is in Nederland op slechts twaalf plaatsen te verkrijgen. In 2009 moet dit aantal minimaal verdubbeld worden.

Diverse Europese landen zijn al veel verder met aardgas. De grootste markt voor auto’s op aardgas is Italië, waar 620 aardgasstations zijn en er jaarlijks negentig afneempunten bij komen. Fiat en Iveco bieden al jaren succesvol vele modellen op deze brandstof aan. Ook in Duitsland is aardgas in opkomst, hier zijn bijna 800 tankstations. In de vijf grootste ‘aardgaslanden’, naast Italië en Duitsland zijn dat Zweden, Oostenrijk en Zwitserland, worden jaarlijks ruim 80.000 auto’s op aardgas verkocht.

Aardgas is de schoonste fossiele brandstof en ontstaat doordat plantenresten diep in de aardbodem vergaan. Niet te verwarren met autogas (LPG), dat is een hele andere brandstof. Auto’s met een LPG-installatie zijn dan ook niet geschikt voor het rijden op aardgas. Autogas is namelijk een mengsel en ontstaat bij de verwerking van aardgas of aardolie.