Het Britse autoblad Autocar heeft tijdens haar jaarlijkse prijsuitreiking de Hyundai Groep uitgeroepen tot Car Company of the Year. Doorslag gaf de snelle reputatie die Hyundai en dochterbedrijf Kia opbouwen met leuke, goed functionerende auto’s met langdurige garantie.

“Toen de Hyundai-Kia Groep een paar jaar geleden liet weten de ambitie te hebben om ‘s werelds vijfde automobielonderneming te worden, achter Toyota, GM, Ford en Audi-VW, waren velen onder ons zeer sceptisch. Maar het was Hyundai-Kia ernst,” zegt Autocar-journalist Chas Hallett. De keus is gevallen op Hyundai-Kia omdat deze merken auto’s produceren die er ‘net zo goed uitzien en die net zo goed werken’ als concurrenten zoals de Volkswagen Golf en de Ford Focus, ‘maar met langere garantie’. De Kia Cee’d en Sportage zullen met hun 7 jaar garantie extra gewicht in de schaal hebben gelegd.

President Nam-Yong Kim van Hyundai noemde de onderscheiding die hij in ontvangst nam een ‘grote eer, vooral omdat die afkomstig is van een toonaangevend automagazine als Autocar‘. De Hyundai groep is ondanks de wereldwijde kredietcrisis nog steeds winstgevend. Het concern heeft inmiddels de vijfde plaats op de wereldranglijst van grote autofabrikanten ingenomen. In thuisland Zuid-Korea voorziet zij 80 procent van de markt van nieuwe auto’s.

Enkele dagen voor de uitreiking opende Hyundai haar eerste Europese fabriek. Deze staat in Nosovice in de Tsjechische Republiek. Kia heeft al een Europese productiefaciliteit, in het Slowaakse Zilina.