Ferrari California

In Parijs schitterde de California als welkome exclusieve primeur tussen alle compacte en ‘groene’ modellen. Vanaf januari start de uitlevering van de coupé-cabriolet, tot die tijd zul je het moeten doen met de foto’s.

Het fraaie uiterlijk van de California legt hem vooralsnog geen windeieren, Ferrari heeft nu al zoveel orders binnen voor het nieuwe model dat ‘ie tot 2011 is uitverkocht. De California is de eerste Ferrari met de motor voorin, de eerste met directe inspuiting, de eerste met aluminium vouwdak en de eerste met automatische versnellingsbak met dubbele koppeling.

De 4,56 meter lange coupé-cabrio heeft achter de vooras een 4.7 V8 met 460 pk liggen, waardoor de gewichtsverdeling 47/53 is. Het maximale vermogen wordt pas bereikt bij 7.750 tpm. Het maximale koppel is veel eerder beschikbaar, 75 procent van de 485 Nm is al beschikbaar bij 2.250 tpm. De prestaties mogen er zijn: 0-100 in minder dan vier seconden en een topsnelheid van 310 km/u.

De California heeft een volledig nieuwe wielophanging en in de 19 inch lichtmetalen wielen huizen keramische remschijven met Brembo klauwen. Ook Ferrari ontkomt niet aan milieupraat en meldt trots dat de California aan de Euro5-uitlaatgasnorm voldoet en een verbruik heeft van 1:7,7, wat best netjes is voor een dergelijke (sport)auto. De prijs is nog niet bekend, maar reken op zo’n 250.000 euro.