Hoewel we inmiddels redelijk gewend beginnen te raken aan elektrisch aangedreven auto’s, wordt de technologie nog altijd als vooruitstrevend ervaren. Toch hielden autofabrikanten zich een eeuw geleden ook al bezig met deze aandrijvingsvorm. Het destijds bedrijvige Detroit Electric keert nu terug.

Tussen 1907 en 1937 bouwde Detroit Electric elektrische auto’s. Met een volledige opgeladen accu konden deze voertuigen tot wel 340 kilometer afleggen. Onder meer uitvinder Thomas Edison en de vrouw van autotycoon Henry Ford reden in een auto van Detroit Electric.

De naam doet wellicht nog anders vermoeden, maar Detroit Electric is geen puur Amerikaans bedrijf meer. Het merk is overgenomen door het Maleisische Proton en er is zelfs een band met Nederland. Detroit Electric gaat namelijk gebruik maken van de techniek van Electric Cars Europe, dat in Lochem op verzoek de Lotus Elise of Volkswagen Golf van elektrische aandrijving voorziet.

Eind 2009 moeten de eerste nieuwe exemplaren van Detroit Electric verschijnen. Detroit Electric wil niet alleen terugkeren op de markt voor personenauto’s, het streeft ook grotere doelen na. Zoals een elektrisch aangedreven bus voor de Europese en Aziatische markt en zelfs elektrische vrachtauto’s.