Tussen 27 en 31 oktober zullen er geen auto’s geproduceerd worden in de Jaguar Land Rover fabriek Halewood nabij Liverpool, Groot-Brittannië. De financiële crisis in de Verenigde Staten ligt ten grondslag aan het besluit om ‘de productie te evalueren in het licht van de dalende markt.’

Een woordvoerder van eigenaar Tata Motors suggereert dat de productieaantallen van de Jaguar XJ- en XK-modellen zullen worden gereduceerd. Wereldwijd is er een terugval in verkopen van luxeauto’s. Toch doet het merk Jaguar het goed, hetgeen vooral te danken is aan de populaire XF. In Groot-Brittannië verkoopt het merk 12 procent meer auto’s dan vorig jaar. In Noord-Amerika heeft het al 10.925 exemplaren afgezet in de eerste zes maanden van 2008, tegenover een totaal van 13.994 Jaguars over heel 2007.

Het is vooral het merk Land Rover dat momenteel niet goed loopt. Van de terreinwagens zijn tussen januari en juni nog maar 16.505 stuks verkocht, tegenover een verkoopcijfer van 56.069 Land Rovers in geheel 2007. In Halewood wordt de Freelander in elkaar gezet.

Al eerder leidde de malaise bij Land Rover tot het terugschroeven van de productie en het verkorten van de werkweek in de Solihull fabriek. Daarnaast verhuisden 300 Solihull-medewerkers naar de productiefacililteit Castle Bromwhich. Maar ook daar wordt de productie per eind september mogelijk verminderd.

Ook in Halewood wordt het aantal productieve dagen van de 2.000 werknemers lager. De sluitingsweek valt samen met schoolvakanties en een periode waarin traditioneel weinig auto’s worden afgenomen. Ontslagen zijn zodoende niet aan de orde. Overigens verwacht Tata nog steeds dat de verkopen van Jaguar dit jaar met 20.000 stuks zullen groeien. Voor Land Rover voorziet het echter een afname van zo’n 25.000 exemplaren (van de 226.000 auto’s in 2007).