Ferrari houdt ons al lang warm met de belofte een hybride auto te presenteren. Komend jaar lijkt deze belofte eindelijk te worden ingelost. Volgens het Italiaanse tijdschrift Quattroruote stelt het merk op de Autosalon van Genève een milde hybride voor van de Ferrari 599.

Ferrari presenteert in maart 2010 op de autoshow van Genève een hybride conceptcar van de Ferrari 599 (hier afgebeeld). Het gaat om een zogenaamde ‘mild hybrid’ waarbij de elektromotor een ondersteunende rol speelt voor de benzinemotor. Sprekend over de eerste productiehybride liet Ferrari-topman Amadeo Felisa zich vorig jaar al ontvallen dat deze waarschijnlijk voorzien wordt van een V12-motor. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de zesliter V12 uit de 599 GTB Fiorano HGTE wordt toegepast. Deze levert 620 pk en zal verantwoordelijk zijn voor de snelheid.

De elektromotor zal een extra ‘boost’ geven bij acceleratie. De hybride wordt namelijk voorzien van het Kers-systeem zoals Ferrari dat gebruikt in de Formule 1. Dit slaat bij het remmen de kinetische remenergie op om het als extra vermogen beschikbaar te stellen bij het optrekken. Daarnaast wordt de auto voorzien van een start/stop-systeem. Voor deze zaken zijn niet al te veel accu’s nodig, die Ferrari dan langs weerszijden van de versnellingsbak kwijt kan.

Quattroruote meldt dat de milde hybride wel 30 procent minder brandstof verbruikt (en navenant minder CO2 uitstoot) ten opzichte van de reguliere 599 GTB. Die zou van 27 l/100 km (1 op 3,7) terugvallen naar 17 l/100 km (1 op 5,9). Hierbij moet wel aangetekend worden dat dit de cijfers zijn voor stadsverkeer. Kijk je naar het gemiddeld verbruik dan kun je eerder rekenen op zo’n 15 procent minder brandstof.