Het principe werd al eerder toegepast in de Chevrolet Volt: een auto die volledig elektrisch kan rijden wordt aangevuld met een benzinemotor. Deze drijft niet de wielen aan, maar werkt als een generator om de accu bij te laden. Nu wordt de techniek ook toegepast in de elektrische Jeep Patriot Concept.

Voor de korte afstanden kan bij de Jeep Patriot gekozen worden om volledig elektrisch te rijden. De volgeladen Lithium-ion accu’s en 62 pk-elektromotor kunnen de auto tot 64 km van energie voorzien. Dat maakt de Patriot Concept interessant als stadsauto, voor de bewuste rijders die geen schadelijke stoffen willen uitstoten.

Toch is het geen probleem om lange afstanden af te leggen. Hiervoor produceert de ingebouwde benzinemotor de stroom waarmee de accu’s onderweg worden opgeladen. Dat is dus een andere techniek dan bij hybride auto’s, waarin de benzinemotor de aandrijving van de wielen overneemt van de elektromotor.

De Jeep Patriot Concept heeft niet minder dan een V6-motor, die samen met de elektromotor ruim 200 pk produceert. De uiteindelijke range is het tienvoudige van de volledige elektrisch te rijden afstand: 640 km. De auto haalt een maximum snelheid van 161 km/u en sprint van 0-100 km/u in 8 sec.

De Patriot Concept, waarvan we hier de reeds op internet circulerende foto’s tonen, debuteert op de Autoshow van Detroit die morgen begint. De conceptcar borduurt in feite voort op de Jeep EV. Het ontwerp van de Patriot is zeker stijlvoller, maar het blijft helaas een enigszins lompe auto.