Shelby SuperCars (SSC) houdt van records. De Amerikaanse bouwer van luxe supercars heeft al het Guinness Book-record van ‘s werelds snelste productieauto, de Ultimate Aero. Nu wil het dit jaar ‘s werelds snelste elektrische elektrische auto, de Ultimate Aero EV, onthullen. Die gebruik maakt van ‘s werelds snelst oplaadbare lithium-ion accu’s.

Shelby SuperCars onthulde gisteren dat zij een nieuwe, elektrische aandrijflijn heeft ontwikkeld. Deze All-Electric Scalable Powertrain (AESP) is in meerdere opzichten bijzonder. Het opvallendste is dat het aantal paardenkrachten instelbaar is, zodat de aandrijflijn in verschillende soorten auto’s – of zelfs andere apparaten – bruikbaar is. Stel je de AESP in op 200 pk, dan is de elektromotor te gebruiken in stadsauto’s en middenklassers. Met 500 pk is ‘ie geschikt voor SUV’s en bestelauto’s. Schaal je de paardenkrachten op tot 1.200 dan kan de AESP zelfs dienst doen in trucks, bussen en militaire voertuigen. Voor de hogere regionen worden een of twee brandstofmotoren als generator gebruikt.

Daarnaast stelt SSC dat de AESP-aandrijving licht van gewicht is en slechts 1/18e van het formaat van een benzinemotor heeft. Koeling is ingebouwd. En nog een aantrekkelijk kenmerk: de bijbehorende Nanotechnology Rechargeable Lithium Battery Pack is met behulp van een Amerikaans stopcontact (110 V) in tien minuten volledig op te laden. Daarmee kan de volle 240 tot 320 km gereden worden voordat opnieuw ‘getankt’ moet worden. Want zo kun je het wel noemen als het in tien minuten gepiept is.

Zo’n aandrijflijn met accupakket moet verkoopbaar zijn en dat is dan ook wat SSC ermee wil. Bij grootschalige afname kunnen autofabrikanten, transportondernemers en militaire organisaties erover beschikken à 5.000 tot 6.000 dollar per stuk. Maar Shelby gaat de elektromotor en het accupakket ook in haar eigen auto inbouwen. SSC wil nog dit jaar de titel ‘s werelds snelste elektrische auto binnenhalen met de Ultimate Aero EV die naar verwachting 1.217 pk ter beschikking zal hebben. Het koppel is nog onbekend, maar vanwege de elektromotor al beschikbaar bij stationair draaien. Verwacht dus een ultieme sprint. Het interieur van de Ultimate Aero wordt volledig gerestyled met veel carbon accenten.