Het wordt steeds spannender hoe de Duitse autofabrikant Porsche zich redt uit de financiële schulden. De kansen voor overheidssteun zijn afgenomen. Daarentegen zou de eventuele aandelenaankoop door het Arabische staatje Qatar groter uit kunnen vallen. Ook ‘dochterbedrijf’ Volkswagen zoekt nog naar mogelijkheden. De jongste verwikkeling is dat Daimler, moederbedrijf van Mercedes, al sinds eind mei in gesprek blijkt te zijn met Porsche.

Op de website van het Duitse Manager-Magazine worden financiële bronnen geciteerd die bevestigen dat Porsche-CEO Wendelin Wiedeking al sinds eind mei vergaande besprekingen voert met Daimler-CEO Dieter Zetsche over het verwerven van aandelen in de noodlijdende sportauto-fabrikant. Een dergelijke transactie zou mogelijk zijn wanneer Daimler Porsche kapitaal verstrekt of wanneer eerstgenoemde derivaten koopt van Porsche. Dat laatste is interessant voor Daimler, omdat deze omgezet kunnen worden in Volkswagen-aandelen, waarmee Daimler een aandeel verwerft in Europa’s grootste autofabrikant.

Een andere bron echter, stelt dat de twee partijen ‘mijlenver verwijderd zijn’ van het sluiten van een deal. Sterker nog, tegen Automotive News Europe noemt een Daimler-woordvoerder de publicatie ‘pure speculatie’. Een Porsche-woordvoerder zegt dat hij niet op de hoogte is van gesprekken met Daimler en een Volkswagen-woordvoerder wil niet reageren. Overigens zegt de financiële topman bij Volkswagen, Hans Dieter Poesch, dat Porsche nog altijd een lening bij hem kan indienen. Poesch zit in de taskforce die belast is met de ‘integratie’ van Volkswagen en Porsch, die nog niet van de baan is.

Het Duitse blad Quote komt morgen met een publicatie waarin de toekomstige eigendomsstructuur van Porsche uiteen wordt gezet. Hieruit zou blijken dat 29,9 procent van de aandelen gereserveerd wordt voor een externe investeerder. Dat is meer dan de 25 procent die was voorzien voor de Qatar Investment Authority. Dit wakkert de geruchten aan dat het Arabische staatje een groter aandeel in Porsche neemt. Qatar zal pas over twee tot drie weken mededelingen doen.

Ondertussen heeft de Duitse staatsband KfW negatief geadviseerd over de aanvraag van Porsche voor een lening van 1,75 miljard euro. De autobouwer zou niet voldoen aan de criteria voor een staatslening. De uiteindelijke beslissing wordt weliswaar genomen door de Duitse regering maar vice-kanselier Frank-Walter Steinmeier zei gisteren in de Stuttgarter Zeitung: “Er is hier geen noodzaak om te hulp te schieten met belastinggeld.” Hij heeft gelijk gezien de private interesse; de vraag is meer wie er uiteindelijk met de buit vandoor gaat.