Rotatiemotor met directe inspuiting

Er ligt weer een tekening van een patentenbureau op straat. Deze keer gaat het om een ontwerp van Mazda. Het Japanse merk ontwikkelt op dit moment een direct ingespoten rotatiemotor voor de volgende generatie RX8.

Op de tekening is te zien dat Mazda de rotatiemotor voorziet van directe inspuiting. Dat zou een primeur zijn en daarom diende het merk de tekeningen in bij het patentenbureau. Mazda wil door het direct inspuiten van de brandstof het verbruik van de motor terug dringen.

Mazda is het enige merk dat op dit moment nog gebruik maakt van de rotatiemotor, die ook wel bekend staat als Wankel-motor – vernoemd naar z’n uitvinder. Deze bijzondere techniek maakt het mogelijk om uit een kleine cilinderinhoud veel vermogen te halen. Het nadeel is dat het brandstofverbruik vrij hoog ligt.

Mazda werkt aan een opvolger van de RX8, die sinds vorig jaar niet meer leverbaar is in Nederland. Dit model had een 1.3 rotatiemotor met 231 pk. Mazda experimenteerde eerder al met een Wankel-motor die op waterstof loopt. De RX8-opvolger komt pas over drie jaar en zal waarschijnlijk de direct ingespoten motor aan boord hebben.