Opel hoofdkantoor Russelsheim

Zo’n tienduizend werknemers van Opel zijn vandaag de straat opgegaan. Bij het hoofdkantoor in Opel in het Duitse Russelsheim protesteerden ze tegen het besluit van General Motors om Opel niet te verkopen.

Zo’n tienduizend werknemers van Opel protesteren vandaag bij het hoofdkantoor in Russelsheim. Met spandoeken en borden uiten ze hun ongenoegen over het besluit van General Motors om de verkoop aan Magna niet door te laten gaan.

De werknemers vrezen voor hun baan nu GM gaat reoganiseren. Het Amerikaanse bedrijf heeft aangekondigd dat een vijfde van de banen in Europa op de tocht staat. Dat betekent dat 10.000 werknemers hun baan dreigen te verliezen, evenveel als in het saneringsplan van Magna.

Het grootste verschil is dat Magna maximaal de helft van banen in Duitsland wilde schrappen, GM snijdt waarschijnlijk vooral in de fabrieken in Duitsland en België. “We willen dat Opel in Duitsland en Europa een toekomst heeft”, riep minister-president van de deelstaat Hessen Roland Koch de menigte toe. Hij eist net als OR-voorzitter Klaus Franz snel duidelijkheid van General Motors.

Poetin
Nadat zo’n beetje de hele Duitse politiek zich boos heeft uitgelaten over de kwestie is nu ook premier Poetin van Rusland boos. Hij veroordeelt de misachtende houding van Amerikaanse bedrijven tegenover Europese partners. De Russische Sberbank zou samen met Magna Opel overnemen en Rusland hoopte zo toegang te krijgen tot moderne technologie.