Een veiligheidsgordel met airbag ineen, dat is Ford’s nieuwste vinding om de veiligheid van passagiers op de achterbank te verbeteren. De testresultaten zijn positief.

Ford presenteert een nieuw soort veiligheidsgordel voor passagiers achter in de auto. Het werkt als een gewone autogordel, maar de diagonale riem is vervangen door een soort airbag. Bij een zijwaartse of frontale botsing wordt deze airbag binnen 40 milliseconden opgeblazen en als een harmonica zijwaarts uitgevouwen over het lichaam.

Door de grotere diameter, ten opzichte van een reguliere driepuntsgordel, wordt de passagier dan effectiever op de plek gehouden. De testresultaten tonen dat hierdoor de botsingsenergie vijf keer meer verspreid wordt over de romp van de passagier. Dat verlaagt de kans op letsel. Tegelijkertijd biedt de nieuwe gordel bij een crash meer steun aan het hoofd en de nek.

De passagier komt niet bekneld te zitten want de airbag loopt na enkele seconden weer leeg. Ook aan de temperatuur van de opgeblazen airbag is gedacht, die is ongeveer gelijk aan die van de omgeving. Het overgrote deel van de onderzoekspersonen die de innovatie mochten testen vinden de nieuwe gordel gelijkwaardig aan of zelfs comfortabeler dan de reguliere. Dat zou ook nog eens kunnen bijdragen aan een toename van het gordelgebruik.

De ‘opblaasbare’ gordels zijn veilig aan te wenden voor kinderen. Ze zijn goed bruikbaar in combinatie met kinder-autostoeltjes en verhogende kinderzitjes. De Ford Motor Company zal de nieuwe gordel eerst introduceren in de nieuwe generatie Ford Explorer, een SUV die in de Noord-Amerika op de markt wordt gebracht. Uiteindelijk worden alle Ford-modellen wereldwijd ermee uitgerust.