De elektrische auto van Mitsubishi (‘Mitsubishi innovative Electric Vehicle’ of kortweg MiEV) komt in twee nieuwe gedaanten naar de Tokyo Motor Show. De i-MiEV Cargo Concept is een verlengde i-MiEV, te gebruiken als bestelwagentje. De Mitsubishi Concept PX-MiEV is een plug-in hybride cross-over.

‘PX’ staat bij Mitsubishi voor ‘plug-in hybride’, de cross-over is dus een stekkerhybide. De auto kan behalve aan het stopcontact ook worden opgeladen aan een snellader of met behulp van een draadloze laadfunctie. Daarnaast wordt de accu ook bijgeladen tijdens het afremmen of het rijden van een helling.

Het hybride systeem bestaat uit twee elektromotoren, voor en achter, plus een 1,6 liter DOHC MIVEC-benzinemotor. Het MiEV Operating System en andere elektronica zorgen automatisch voor de juiste keuze van hybride aansturing. Zo kan de Concept PX-MiEV geheel elektronisch rijden rijden bij lage snelheden, de voorste elektromotor stuurt dan de voorwielen aan.

Bij hogere snelheden of wanneer de elektriciteit opraakt, springt het benzinemotortje bij om als generator elektra op te wekken aan boord. Afhankelijk van de rij-omstandigheden kan het systeem twee of alle vier de wielen aandrijven. De PX-MiEV is namelijk voorzien van E-4WD, elektronisch aangedreven Four-Wheel Drive. Met behulp van verschillende controlesystemen is dit E-4WD systeem in staat het vermogen uit de voor- en achtermotor optimaal te verdelen in koppel wat naar de voor- en achterzijde wordt overgebracht.

Dat koppel is maximaal 200 Nm van de elektromotoren en 125 Nm van de benzinemotor. Het vermogen ligt op 82 en 115 pk respectievelijk. De Mitsubishi Concept PX-MiEV rijdt maximaal 50 km volledig elektrisch. De elektriciteit die in de auto is opgeslagen kan ook gebruikt worden voor externe elektrische apparaten. Dat is handig tijdens het kamperen of bij pech in het donker.