De nieuwe R-klasse van Mercedes-Benz komt op de markt met normale en verlengde wielbasis. Dat levert flink wat variatiemogelijkheden op om met de MPV personen en/of bagage te vervoeren. Dat blijkt uit de specificaties die het merk heeft vrijgegeven bij de presentatie van de vernieuwde auto op de New York International Auto Show.

Eerder deze week lekten de eerste foto’s van de Mercedes R-klasse en kon Autokopen.nl je al het een en ander vertellen over het uiterlijk van de gefacelifte MPV. Nu volgen de details over het interieur en motorisering. Om met het eerste te beginnen: Mercedes behoudt als ‘kerneigenschap’ van de R-klasse de veelzijdigheid.

Zowel de uitvoering met normale als die met verlengde wielbasis wordt standaard met vijf zitplaatsen geleverd. Er zullen echter ook configuraties verkrijgbaar zijn met zes of zeven zitplaatsen. De tweede en eventueel derde zitrij kunnen natuurlijk neergeklapt worden om de bagageruimte te vergroten. Dat levert maximaal 1.950 liter (normale wielbasis) of liefst 2.385 liter (verlengde wielbasis) op. De vijfzitsuitvoeringen hebben bovendien een extra bagagevak onder de laadvloer.

Voor benzinerijders komt de nieuwe R-klasse met twee V6-motoren (de R300 met 231 pk en de R350 met 272 pk) en een V8 (de R500 met 388 pk). Het merk legt echter de nadruk op de dieselmotoren, die zuiniger geworden zijn. De meest opvallende dieseluitvoering is de R350 BlueTec 4Matic waarbij gebruik gemaakt wordt van de toevoeging van AdBlue. Dit dringt vooral stikstofoxiden (fijnstof) terug, waardoor deze MPV al voldoet aan de Euro 6-emissienorm. Dit model verbruikt 8,4 l/100 km, maar er is ook een uitvoering (R300 CDI BlueEfficiency) die al toekomt met 7,6 liter diesel/100 km.

Standaard wordt de R-klasse voorzien van acht airbags, Pre-Safe botsingpreventie, ‘crashactieve’ hoofdsteunen en comfortfeatures als adaptieve remlichten, Thermatic-airconditioning plus een Aux-aansluiting. Optioneel zijn onder meer verkrijgbar een Easy Pack-achterklep met afstandsbediening, panorama schuifdak, two-tone interieurkleuren, adaptieve cruise control, Blind Spot Assist en achteruitrijdcamera. Prijzen volgen nog. De R-klasse is in september in de Mercedes-Benz showrooms te verwachten.