Saab 9-3

De volgende generatie 9-3 maakt gebruik van het huidige platform van de auto. Saab zal geen nieuw platform van General Motors of een andere fabrikant betrekken.

De nieuwe Saab 9-3, die in 2012 op de markt komt, maakt gebruik van het platform van de huidige 9-3. Saab kiest hiervoor uit kostenoverwegingen maar ook omdat dit platform gemodificeerd kan worden zonder beperkingen. Saab hoeft het aangepaste platform niet met andere merken te delen.

Het Zweedse merk heeft zo de volledige vrijheid om het onderstel volledig af te stemmen naar eigen wens. Saab-eigenaar Victor Muller zegt tegen het Britse Autocar dat Saab flinke modificaties doorvoert aan het platform om de auto de rij-eigenschappen van een échte Saab te geven.

Het Epsilon I platform waarop de huidige 9-3 staat vormt ook de basis van de laatste Opel Vectra, de Cadillac BLS en enkele Amerikaanse modellen. Ook de Fiat Croma staat op dit onderstel, dat uit de tijd komt dat Fiat en General Motors een verregaande samenwerking hadden. Nu gebruikt GM het Epsilon II platform, dat als basis dient voor de Opel Insignia en Saab 9-5.