Maruti Suzuki 800

De auto die zorgde voor een mobiliteitsrevolutie in India wordt sinds een week niet meer verkocht in dertien grote Indiase steden. De nieuwe emissie-eisen doen de Maruti Suzuki 800 de das om.

De Maruti Suzuki 800, die we hier kennen als de Alto die van 1988 tot 1994 verkocht werd, verdwijnt gedwongen uit vele Indiase showrooms. Met de Maruti 800 werd India mobiel. De auto stond aan de wieg van de auto-industrie in het land.

In dertien grote Indiase steden, waaronder Bombay en New Delhi, zijn sinds vorige week nieuwe, strengere emissie-eisen van kracht. De 27 jaar oude Maruti kan niet meer aan de regels voldoen. De lokale autobouwer, die de 800 samen met Suzuki produceert, vindt het niet verantwoord om nog te investeren in het model.

Ongeveer vijftig procent van alle nieuwe auto’s wordt verkocht in deze dertien steden. De emissie-eisen in de rest van het land worden voorlopig niet aangescherpt dus buiten de grote steden blijft de 800 zolang er vraag naar is nog leverbaar. De auto wordt verkocht voor zo’n 190.000 Indiase roepie, dat is iets meer dan 3.000 euro.