Snelweg A9

Het CDA wil de kilometerheffing in een afgezwakte vorm door laten gaan. Dat zei CDA-leider Jan-Peter Balkenende gisteravond in een lijsttrekkersdebat dat door de ANWB was georganiseerd.

Balkenende blijft achter principe ‘betalen per kilometer’ staan maar de uitvoering moet eenvoudiger dan in het plan dat zijn eigen kabinet voorstelde. Hij wil dat de gereden kilometers per jaar worden geregistreerd en afgerekend, eventueel gedeeltelijk via een brandstofaccijnsverhoging.

Balkenende wil niet vasthouden aan het volgens hem te dure systeem van het wetsvoorstel. Ook de plaatsing van tolpoortjes is voor de CDA-er geen optie. Hij werd in het debat nogmaals bekritiseerd voor de draai die zijn partij maakte ten aanzien van de kilometerheffing.

De VVD en TON wijzen als enige partijen het principe ‘betalen per kilometer’ helemaal af. VVD-leider Rutte ziet meer in het bevorderen van gespreide werktijden en het verbeteren van de infrastructuur. Daarin vindt zijn partij het CDA, die de opbrengst van de kilometerheffing wil investeren in wegen. D66-lijsttrekker Pechtold wees Rutte er nog even fijntjes op dat zijn partij vier jaar geleden nog achter een vorm van kilometerheffing stond.