In de Ergernis Top Tien van de KLPD staat bumperkleven dit jaar op nummer 1. Met stip op twee staat het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Vanuit het niets heeft agressief weggedrag de derde plaats ingenomen.

De Ergernis Top Tien kent dit jaar flinke verschuivingen. Vorig jaar nog op de tweede plek, voert bumperkleven de top 10 van ergerlijk en gevaarlijk rijgedrag nu aan. Bumperkleven – het minder dan 2 seconden afstand bewaren tot de voorligger – vergroot niet alleen de kans op kop-staart aanrijdingen. Het veroorzaakt ook files, die we kunnen missen als kiespijn.

Op nummer 2 staat het rijden onder invloed. Vorig jaar stond deze ergernis nog op de negende plek. De derde plaats in de Ergernis Top Tien wordt vervuld door agressief rijden zoals toeteren, gebaren en seinen. Zulk soort gedrag wekt niet alleen ergernis en agressie op bij mede-weggebruikers maar lokt ook verkeersovertredingen uit.

Ook nieuw in de Top Tien zijn het voorbij rijden van de file over de vluchtstrook (nummer 8) en het hinderen van weggebruikers bij het wisselen van rijstrook (nummer 9). Uit de top 10 zijn verdwenen: het voeren van de onjuiste verlichting, rechts inhalen en te hard rijden bij wegwerkzaamheden. De politie meldt dat ze echter ‘onverminderd blijft optreden’ tegen dit gedrag; het is behalve ergerlijk namelijk ook gevaarlijk.

De Ergernis Top Tien wordt jaarlijks in opdracht van de KLPD samengesteld. Het marktonderzoeksbureau MarketResponse heeft hiervoor weggebruikers gevraagd wat hen het meest irriteert in het verkeer.