Audi presenteert op de autoshow van Peking volgende week de A8 L met W12 motor. Met een totale lengte van 5,26 meter en een vermogen van 500 pk blijft er op automobiel gebied weinig meer te wensen over.

Audi brengt ook van de nieuwe A8 een verlengde uitvoering uit onder de naam A8 L. Met een lengte van 5,26 meter, waarvan 3,21 meter tussen het voor- en achterwiel, is de lange uitvoering dertien centimeter langer dan de reguliere uitvoering. De extra lengte komt geheel ten goede aan de achterpassagiers.

De twee aparte zitplaatsen zorgen ervoor dat meneer de directeur en zijn zakenpartner in alle rust en ruimte vervoerd kunnen worden. Opties als volledig elektrische verstelling, verwarming, ventilatie en een massagefunctie verhogen het comfort verder. Ook een middenconsole met plaats voor bijvoorbeeld een koelkast of een opklaptafel is een optie. Of wat te denken van een entertainmentsysteem met twee grote beeldschermen?

De A8 L onderscheidt zich verder met een hoogglans zwarte grille met horizontale verchroomde spijlen. Achter die grille ligt de fraaie W12 6,3 liter motor met 500 pk en 625 Nm koppel. De A8 L snelt met deze motor in slechts 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Audi heeft de motor twaalf procent zuiniger gemaakt, hoewel het woord ‘zuinig’ niet van toepassing kan zijn op een twaalfcilinder. Voor wie het wil weten: 12 l/100 km, dat staat gelijk aan 1 op 8,3. En dat is nog maar de optimistische fabrieksopgave. De A8 L wordt later ook leverbaar met de andere motoren uit de A8.