10 tot en met 16 april 2010.
Wanneer de losse nieuwsberichten van afgelopen week op een rijtje worden gezet weerspiegelen deze enkele trends: het moeizame herstel van de automarkt, de opkomst van Aziatische automarkten maar ook ‘downsizing’, de vervanging van zware, vervuilende motoren door lichtere en schonere exemplaren. Renault presenteert zelfs een elektrische auto.

Debutanten
De Renault Fluence Z.E. is een van de eerste volledig elektrisch aangedreven auto’s die in Europa op de markt komt. Tegelijk verschijnt ook de Kangoo Express ZE, een elektrische bedrijfsauto. China beleeft komende week het debuut van de Great Wall Tengyi C30, een compacte sedan die over een aantal jaren naar Europa komt.

Downsizing motoren
Geheel tegen de trend in voorziet Audi de verlengde A8 L vooralsnog van een W12-motor. De V8-motor uit de Audi Q7 wordt daarentegen vervangen door een kleinere, de 3.0 TFSI met 330 pk en 440 Nm koppel. Ook de 3.6 FSI wordt verruild door de minder sterke 3.0 TFSI. De motoren in de Peugeot 207 en 308 krijgen een update zodat ze nu aan de Euro5-uitlaatgasnorm voldoen. Daarnaast werkt PSA aan een geheel eigen driecilinder benzinemotor met 1,0 en 1,2 liter inhoud. Volvo introduceert de 2.0 vijfcilinder dieselmotor uit de S60 nu ook in de XC60, V70 en S80, ter vervanging van de 2.0D en de 2.4D.

Prijskaartjes
De Seat Ibiza ST is straks te verkrijgen vanaf 14.395 euro. De stationwagon komt ook uit als zuinige 1.2 TDI Ecomotive, die vrijstelling heeft van wegenbelasting en BPM. De Dodge Caliber met het nieuwe dashboard en de nieuwe motoren staat vanaf heden bij de dealers. De basisuitvoering is verkrijgbaar vanaf 19.990 euro.

Overige highlights:

Video tips:

Columns:

Meer autonieuws?
Bekijk het volledige nieuwsoverzicht op Autokopen.nl.