file Londen

Wellicht sta jij iedere dag in de file en kun je het niet geloven, maar de verkeersopstoppingen rond de grote steden in ons land behoren niet tot de ergste van Europa. Rotterdam staat op de 12e plaats van Europese files en Amsterdam op de 15e. Het ergste fileleed wordt rondom Brussel geleden.

In en om Brussel staat elke dag het verkeer op bijna 40 procent van de doorgaande wegen stil. Daarmee voert de Belgische hoofdstad de Europese lijst aan van fileleed in steden met minimaal een half miljoen inwoners. Dat schrijft dagblad De Telegraaf op basis van geanonimiseerde onderzoeksgegevens van navigatieleverancier TomTom.

Na Brussel wordt de top 3 aangevoerd door de Poolse steden Warschau en Wroclaw. Notoire filesteden als Londen en Parijs bezetten respectievelijk de 4e en 9e positie. Wellicht dat de spitsheffing in Londen de drukte enigszins heeft verlicht. Opvallend is dat autoland Duitsland pas halverwege de top 60 voorkomt: ‘bovenaan’ staat München, op de 28e plek. Er zijn, met andere woorden, bij onze oosterburen relatief weinig files.

Evenmin staan er Nederlandse steden in de top 10. In Rotterdam zijn dagelijks 29 procent van de doorgaande wegen verstopt en daarmee bezet deze stad de 12e positie. In Amsterdam scoort het fileleed nog een procentpunt minder. De hoofdstad is daarmee 15e in rij. Vergeleken met steden als Brussel, Londen, Dublin, Belfast en Marseille valt het hier dus nog mee. Goed om in je achterhoofd te houden, de volgende keer dat je in de file staat.