De vraag naar de elektrische Chevrolet Volt is zo groot dat General Motors de jaarlijkse productiecapaciteit in 2012 gaat verhogen met 50 procent. De innovatieve aandrijflijn zorgt voor flink wat werkgelegenheid in Detroit en omgeving.

“Met de Chevrolet Volt beschikken automobilisten over de meest recente technologie, toonaangevende innovaties en een eigenschap die geen enkele andere elektrische auto biedt: gemoedsrust”, aldus GM-CEO Edward Whitacre. Die gemoedsrust bestaat uit de wetenschap dat je niet met een lege accu langs de weg komt te staan omdat de generator aan boord dan al bezig is om elektriciteit op te wekken. Dat verlengt de actieradius van 60 tot circa 550 kilometer.

Het is deze innovatie die de Chevrolet Volt tot een gewilde auto maakt. Tijdens een bezoek van president Obama aan de Hamtramck-fabriek bevestigde General Motors de grote belangstelling en kondigde daarbij aan de productiecapactiteit van de Volt te verhogen met 50 procent. Dat betekent dat vanaf 2012 jaarlijks 45.000 stuks van de band zullen lopen.

GM ontving voor de Hamtramck-fabriek een investering van (omgerekend) ruim 250 miljoen euro, om de productie van de Volt voor te bereiden. In de voorgaande jaren heeft GM al meer dan 700 miljoen dollar (535 miljoen euro) geïnvesteerd in acht fabrieken voor de Volt, waaronder een batterijlaboratorium, batterij-assemblagefabriek, motorenfabriek en drie ‘gewone’ productiefaciliteiten.

Dat is goed nieuws voor de werknemers in de auto-industrie van Detroit en omgeving. Niet alleen bij GM zijn banen gecreëerd, ook bij toeleveranciers. Zo zorgde de leverancier van batterijcellen, LG Chem/Compact Power, vorige maand voor 400 nieuwe banen. De Chevrolet Volt komt dit jaar in geselecteerde Amerikaanse staten op de markt voor 41.000 dollar.