De Saab 9-3 krijgt een bescheiden facelift. Daarmee kan de auto weer vooruit tot 2012, wanneer een geheel nieuwe 9-3 verschijnt. Ondertussen test Saab een 100 procent elektrische variant uit van de 9-3.

Er is een gefacelifte Saab 9-3 op komst. Dat werd bekend tijdens een mediapresentatie in de Verenigde Staten. De wijzigingen zullen bescheiden zijn. Er komen nieuwe exterieur-kleuren, waaronder Javabrown en Diamond Silver. De neus wordt aangepast zodat-ie beter aansluit bij de Saab 9-5 en van dit model komen ook de 19 inch ‘turbine’ wielen beschikbaar. Het merklogo zal voortaan bestaan uit de letters ‘Saab’ in plaats van de welbekende griffioen.

De gefacelifte 9-3 wordt verkrijgbaar met twee benzinemotoren: een tweeliter van 163 pk en een met turbo, die 220 pk produceert. Dieselrijders krijgen de keus uit drie TiD-krachtbronnen, die respectievelijk 120, 150 en 180 pk leveren. Saab voegt twee nieuwe uitrustingsniveau’s toe, de Vector Griffin en Griffin Aero. Meer informatie – inclusief prijzen – en foto’s volgen nog.

In 2012 volgt een geheel nieuwe generatie van de Saab 9-3. Nog weer later kan een elektrisch aangedreven variant worden verwacht – eerder gaf CEO Victor Muller als verkoop-streefdatum het jaar 2016 op. Inmiddels heeft het Zweedse merk al een demonstratiewagen klaar, gebaseerd op de 9-3 Aero. Twee elektromotoren produceren samen 335 pk. In minder dan 6,5 seconden zou deze auto de 100 km/u bereiken.

Begin volgend jaar start een praktijktest in diverse landen. Een daarvan is Saabs thuisbasis Trolhattan. Het doel is het verder ontwikkelen van de elektrische auto zodat hij rijp wordt voor massaproductie. Het ontwikkelen van schone motoren was een van de eisen bij de overname van het merk door Spyker Cars. In dit project werkt Saab samen met Boston Power, een fabrikant van lithium-ion batterijen, en Electroengine, dat elektrische aandrijvingen ontwikkelt.