Bio Bug

De Britse energiemaatschappij Geneco is erin geslaagd om een Volkswagen Beetle op methaangas afkomstig van uitwerpselen te laten rijden. Deze Beetle is volgens Geneco ‘misschien wel de meest milieuvriendelijke auto ter wereld’.

In de zoektocht naar alternatieve brandstoffen kwam een Britse energiemaatschappij terecht bij biogassen die vrijkomen in een waterzuiveringsinstallatie. Het bedrijf nam een Volkswagen Beetle met 2,0 liter benzinemotor en maakte deze geschikt voor de verbranding van dit gas.

Het is volgens de Britten de eerste auto op methaangas – gas dat ontstaat bij de afbraak van organische stoffen door bacteriën – die geen prestatieverlies heeft ten opzichte van een benzineauto. De Beetle kan overigens ook nog gewoon op benzine rijden.

Geneco zegt dat er geen verschil te merken is tijdens het rijden. De uitwerpselen van zeventig huishoudens zijn genoeg om de Beetle 16.000 kilometer per jaar te laten rijden. De bedenkers van de auto geloven dat biogas als alternatieve brandstof in de toekomst net zo’n belangrijke rol gaat spelen als elektriciteit.