Saab 99 Turbo uit 1977

De autosport lijkt weer aan te trekken. Na Mini lijkt nog een automerk terug te keren naar het World Rally Championship (WRC). Het gaat om Saab, het merk dat eerder in de naoorlogse periode vele rally-successen behaalde.

Saab is in gesprek met WRC-beambten over een terugkeer naar het wereldkampioenschap rally. In 2012 zou het willen deelnemen in de Saab 9-2 die nu wordt ontwikkeld. Dat schrijft het Britse tijdschrift Autosport. Er zouden al gesprekken hebben plaatsgevonden tussen mensen van Saab Spyker, WRC, de Fia en WRC-promoter North One Sport. Een vervolggesprek zou zijn gepland voor oktober.

“De eerste ontmoeting is een feit en alle betrokkenen zijn zeer enthousiast”, aldus insiders tegen het magazine. “Net als Mini heeft Saab een groot erfgoed in de sport en een terugkeer naar het WRC snijdt daarom hout.” Het merk Mini maakte vorige week bekend in 2011 opnieuw aan het WRC te zullen deelnemen.

Nu BMW betrokken is bij de ontwikkeling van de Saab 9-2, ligt het voor de hand dat de Saab WRC-auto dezelfde motor zal gebruiken als de Mini Countryman WRC. Dat is de 1.6 turbo-benzinemotor. De 9-2 komt ook op een platform te staan dat het deelt met de volgende generatie Mini.

De autosport-wereld heeft verheugd gereageerd op de berichten. Na de recente crisisjaren, waarin Honda, Toyota en BMW zich uit de Formule 1 terugtrokken, kan de sport wel weer wat ‘nieuw’ bloed gebruiken.

Saab is overigens, net als Mini, geen onbekende in de rallysport. Tussen 1950 en 1982 nam het Zweedse merk aan vele rally’s deel. Het behaalde successen in onder meer de RAC Rally, de Rally van Monte Carlo en diverse Scandinavische rally’s. De laatste actieve rallywagen was een Saab 99 Turbo.