De kogel is door de kerk: de Saab 9-4X komt in de verkoop. De cross-over debuteert in november op de Los Angeles Auto Show.

Via Twitter ging deze week een bericht van de organisatie van de Los Angeles Auto Show de wereld rond: ‘Saab heeft bevestigd dat de 9-4X cross-over zijn debuut maakt op de LA Auto Show in november aanstaande’. Het feit dat Saab gekozen heeft voor een Amerikaanse autoshow, en niet voor bijvoorbeeld Parijs, laat zien dat de overzeese markt belangrijk zal zijn voor het nieuwe model.

De Saab 9-4X is een stoere en vlot vormgegeven cross-over SUV in het premium-segment. Het design zal zeker publiek aanspreken maar kent ook veel concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan de Volvo XC60, BMW X3, Audi Q5 en Mercedes GLK. De 9-4X zal daarom meer toegevoegde waarden moeten bieden dan een apart uiterlijk alleen.

Het zou bijvoorbeeld helpen als de cross-over net zo milieubewust is als de conceptcar waarop de 9-4X is gebaseerd, de 9-4X BioPower Concept uit 2008. Of dat zo is is nog moeilijk te zeggen omdat over de motorisering vele ideeën de ronde doen. Zo is het de vraag of het Zweedse merk gebruik zal maken van de beschikbare motoren voor de Saab 9-5.

Andere opties zijn krachtbronnen van de nieuwe samenwerkingspartner BMW of juist van voormalig moederbedrijf General Motors. Immers, de Saab 9-4X is nog ontwikkeld bij GM. De auto staat op het platform van de Cadillac SRX dus ook de motoren van dit model passen daarbij.

Aan het uiterlijk van het studiemodel is weinig veranderd, de te onthullen productieversie zal veel weghebben van de hiernaast afgebeelde BioPower Concept. De Saab 9-4X wordt in Mexico gebouwd. Naar verwachting arriveert de cross-over in 2011 in Nederland. Prijzen zullen tegen die tijd worden bekendgemaakt.