De Engelse krantenjongens weten het zeker: The Stig uit de populaire tv-show Top Gear is ontmaskerd. Achter het donkere vizier van de helm zou stuntman, testrijder en coureur Ben Collins schuilgaan.

De Britse krant Daily Mail heeft de identiteit achterhaald van de mysterieuze personage The Stig. Een juridisch conflict tussen de BBC, de omroep die The Stig laat optreden in het tv-programma Top Gear, en Collins’ bedrijf zette ijverige journalisten op het spoor van de 35-jarige coureur uit Bristol. In de boekhouding van Collins’ bedrijfje vonden ze ‘de bewijzen’.

De boeken maakten melding van het feit dat heb bedrijf pas echt ging lopen vanaf december 2003 – een maand na de entree van de huidige, in het wit geklede Stig in Top Gear. Sindsdien draait Collins Autosport als een tierelier, deels dankzij ‘rij-diensten verleend aan de BBC, met name in het programma Top Gear’. De diensten brachten ‘goede lange-termijn vooruitzichten op duurzame inkomsten’ met zich mee, aldus de Sunday Times.

Het is niet de eerste keer dat Ben Collins wordt genoemd als de man achter het mysterieuze tv-personage. Nu is het geen geheim dat Collins regelmatig optreedt in het programma, zij het als zichzelf. Zo nam hij deel aan de Mitsubishi Evo Challenge. De BBC stelt dan ook dat er in de documenten ‘dingen gelezen worden die er niet zijn’. Collins zelf wilde niet reageren. In de kenmerkende Top Gear-stijl riep hij de bellende journalisten toe: “Ik rij nu een tunnel in…”

Mocht Collins werkelijk ontmaskerd worden als The Stig, dan zou deze goedlopende carrière vrijwel zeker ten einde zijn. Hetzelfde overkwam de in het zwart geklede Stig, Perry McCarthy, in 2003. De recente ontwikkelingen volgen op een dreigende rechtszaak tussen de BBC en Collins, die een boek wil openbaren over de show. De omroep probeert het boek tegen te houden om de identiteit van The Stig geheim te houden.

Ben Collins is een coureur die onder andere in de F3, het Britse GT3, Nascar en op Le Mans heeft gereden. Als stuntman is hij bekend van de films National Treasure met Nicolas Cage en de James-Bond film Quantum of Solace. Daarnaast was Collins testpiloot voor Ascari en diverse Formule 1-auto’s. Ook houdt hij zich bezig met autosport verslaggeving.