EuroNCAP heeft vier nieuwe modellen tegen de muur gezet. De Citroën C4, Honda CR-Z, Hyundai iX35 en de Suzuki Swift weten allemaal de maximale score van vijf sterren te halen.

De botsveiligheid van de Citroën C4, Honda CR-Z, Hyundai iX35 en Suzuki Swift is getest. Alle vier de modellen halen de maximale score van vijf sterren. Opvallend is dat de Swift van deze vier auto’s de beste inzittendenveiligheid biedt, de iX35 is het veiligst voor kinderen.

De Citroën haalt een score van negentig procent voor passagiersveiligheid. Alle delen van het lichaam worden uitstekend beschermd maar de Fransman laat punten liggen bij de whiplashtest. De C4 haalt maar net een voldoende. Van de vier modellen scoort de Citroën het laagst op het gebied van voetgangersveiligheid maar het hoogst op de aanwezigheid van actieve veiligheidsystemen. De Honda CR-Z scoort 93 procent bij het onderdeel inzittendenveiligheid. De whiplashtest doorstaat de hybride coupé goed en de auto haalt van de vier geteste modellen de hoogste score voor voetgangersveiligheid.

De Hyundai iX35 biedt van de vier kandidaten de beste bescherming voor kinderen. Voor ‘adult protection’ behaalt de SUV negentig procent van de punten maar voetgangers zijn met een score van 54 procent minder goed af. De vierde auto die door EuroNCAP tegen het blok werd gereden is de Suzuki Swift. Die scoort 94 procent op het onderdeel inzittendenbescherming. De hatchback biedt een adequate bescherming tegen een whiplash en voetgangers komen er redelijk vanaf. De score is hier 63 procent.

Bekijk volledige scores op de website van EuroNCAP.