Saab heeft nog altijd de wens om de 92 uit de jaren ’50 te laten herrijzen uit de as. Voor een moderne interpretatie van dat compacte model zoekt het merk nu geschikte partners. Volgens Automotive News zijn de Zweden met drie partijen in gesprek.

Saab praat met drie autobouwers over de ontwikkeling van het compacte model 9-2. Die auto moet geïnspireerd worden op de Saab 92, bekend geworden door zijn druppelvormige design. Officieel is de auto niet opgenomen in het businessplan van Saab, simpelweg omdat het merk niet de middelen heeft om zo’n model te ontwikkelen.

Victor Muller, die met zijn bedrijf Spyker begin dit jaar Saab overnam, heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij graag een ‘nieuwe 92’ op de markt zou brengen. Daarvoor zoekt het merk een industriële partner die niet alleen techniek en ontwikkelingskosten wil delen maar ook wil investeren in het model.

Saab zegt dat er gesprekken zijn met drie partners. Eerder werd al bekend dat de Zweden praten met BMW maar wie de andere beoogde partners zijn wil het merk niet zeggen. De uitkomst van deze gesprekken is cruciaal voor het wel of niet verschijnen van de 9-2. Als Saab er niet uitkomt met een van deze autobouwers dan komt het compacte model er voorlopig niet.