Toyota Prius plug-in

Er is al veel discussie geweest over de veiligheid van voetgangers met de komst van stille, elektrische auto’s. Toyota loopt op de komende wetgeving vooruit door een waarschuwingssysteem aan te bieden op de Prius.

Toyota levert de Prius in Japan optioneel met een waarschuwingssysteem voor voetgangers. Een akoestisch signaal moet voetgangers en fietsers waarschuwen voor de komst van de auto. De Prius kan op korte afstanden volledig elektrisch rijden en maakt dan nauwelijks geluid waardoor zwakke weggebruikers de auto niet opmerken.

De Japanse overheid wil dergelijke systemen binnenkort verplicht stellen maar Toyota loopt hier alvast op vooruit. Het geluidssignaal komt uit een luidspreker die linksvoor wordt ingebouwd en klinkt als een elektromotor maar dan op 55 dB.

Het signaal werkt alleen onder de 25 km/u, daarboven komt het bandengeluid net als bij auto’s met een verbrandingsmotor boven het motorgeluid uit. De bestuurder kan het signaal ook uitzetten. Of Toyota het systeem in andere landen gaat leveren hangt af van de wetgeving buiten Japan.