Na de reorganisatie staan ze bij Chrysler te popelen om de nieuwe modellen aan de wereld te tonen. Twee weken geleden beet de Chrysler 200 de spits af. Nu is het de beurt aan de vernieuwde 300. Deze debuteert over een maand op de autoshow van Detroit. Nu al zijn er de eerste details en foto’s.

Eerder al gaf het Amerikaanse merk een teaser vrij van de vernieuwde voorzijde, nu kunnen we de Chrysler 300 in vol ornaat aanschouwen. De grote lijnen van het ontwerp zijn gehandhaafd. Het blijft een auto waar je ‘u’ tegen zegt maar het brute is er wat vanaf. Daarmee is het 2011-model iets eleganter dan zijn voorganger de 300C. De LED-lampjes in de lichtunits voor en achter zorgen ervoor dat de 300 weer bij de tijd is. De sedan lijkt van flink wat chroom voorzien maar het gaat om kunststof materiaal.

Ook het interieur is onder handen genomen. Er zijn extra luxe-opties bijgekomen, zoals een 8,4 inch infotainment scherm, een zonnedak dat uit twee delen bestaat, en stoelen die zijn te verwarmen en te koelen. Verder heeft Chrysler z’n best gedaan om het in de binnenruimte stiller te maken. De afmetingen van de vierdeurs sedan zijn ongeveer hetzelfde gebleven.

Chrysler spreekt van ‘de nieuwe 300’ maar onderhuids heeft de 300 nog grotendeels dezelfde techniek. Wel is sprake van nieuwe motoren. De 3,6 liter V6 Pentastar levert 292 pk aan vermogen en 353 Nm aan koppel. Daarmee kan de Chrysler 300 in 7,4 seconden naar de 97 km/u (60 mijl/u) sprinten. De 5,7 liter Hemi V8 genereert maximaal 360 pk en 529 Nm. Dit geeft de auto de sporen om de 0-97 km/u-sprint af te leggen in slechts 5,4 seconden. De motor is aangepast met brandstof besparende techniek.

Chrysler geeft verbruikswaarden op die variëren van 8,4 tot 14,7 l/100 km, dat wil zeggen tussen de 1 op 6,8 en 1 op 11,9. De automaat met vijf versnellingen is aan de nieuwe motoren aangepast. De vierdeurs sedan wordt leverbaar met achterwielaandrijving of All-Wheel Drive. In de Verenigde Staten staat de Chrysler 300 in het eerste kwartaal van 2011 bij de dealers. De 300 komt als Lancia naar Europa en staat op de autosalon van Genève in maart.