Lada Granta

Lada introduceert in Rusland de Granta. Die auto volgt de Lada 2105 op die ooit in Europa is verkocht onder de naam Riva.

Lada heeft een nieuw model: de Granta. Het is een van de belangrijkste nieuwe auto’s van Lada in jaren want dit model moet de 2105 opvolgen. Die verscheen in 1970 op de markt en is nog altijd gebaseerd op de Fiat 124 uit de jaren ’60.

De 2105 is een bestseller in Rusland. De zeer lage aanschafprijs in combinatie met de eenvoudige maar beproefde techniek zorgt ervoor dat veel Russen kiezen voor dit model. De nieuwe Granta moet nu het stokje gaan overnemen, geen eenvoudige taak.

De Granta komt voor 70 procent overeen met de Kalina: veel plaatwerk, het onderstel en de meeste techniek is gelijk. De neus en de achterkant verschillen duidelijk. De inmenging van Renault is nog nauwelijks te zien maar blijkt wel onderhuids: veel techniek wordt ingekocht bij externe toeleveranciers en niet meer door Lada zelf gebouwd. De Granta is te voorzien van ESP, ABS en airbags. De auto gaat in Rusland omgerekend zo’n 5.000 euro kosten. Reken er niet op dat de Granta binnen korte termijn naar Nederland komt.