Ferrari 458 Challenge

Tijdens de jaarlijkse dealerbijeenkomst in thuisbasis Maranello presenteerde Ferrari deze week de raceversie van de 458 Italia. Er zijn niet veel verschillen tussen de straat- en raceversie 458 Challenge.

De Ferrari 458 Challenge is klaar voor het circuit. Het merk meldt dat deze race-uitvoering van de 458 Italia op het eigen Pista di Fiorano-circuit 2 seconden sneller is dan zijn voorganger F430 Challenge. De 458 Challenge wordt vanaf het volgende seizoen in verschillende raceseries ingezet, inclusief de Ferrari Challenge Trofeo Pirelli die het merk zelf organiseert.

De weinige verschillen met de oorspronkelijke 458 Italia zijn alle gericht op het racen. Zo heeft de transmissie andere overbrengingsverhoudingen om ook bij lagere toerentallen van een hoger koppel te kunnen profiteren. De vering is stijver afgesteld. De Challenge staat 30 mm lager boven het asfalt. De raceauto is voorzien van speciale dempers, carbo-keramische Brembo-remschijven en grotere maar lagere Pirelli-banden. Ook worden lichtgewicht materialen toegepast als koolstofvezel bodypanelen en lexan, een polycarbonaat, voor de ruiten.

De F1-Trac traction control werkt samen met het elektronische ‘limited slip’ differentieel E-Diff. De rijder kan het systeem afstellen op een droog of nat circuit, wat maximale acceleratie uit de bochten mogelijk maakt. Ook de race-ABS kent twee standen: voor lage grip en voor high performance. Bediening van deze systemen gebeurt met behulp van de ‘Manettino’, de draaiknop op het stuurwiel. Aan de motor, de 4,5 liter direct ingespoten V8 met 570 pk, is niets gewijzigd.