Toyota krijgt nieuwe look

Toyota werkt aan een nieuwe design-taal voor alle modellen. Het is de bedoeling dat Toyota’s wereldwijd een herkenbaar ‘familiegezicht’ krijgen. De Europese consumenten gaan hierin een rol spelen.

De topman van Toyota, Akio Toyoda, wil graag dat de Toyota-modellen meer emotionele aantrekkingskracht krijgen. Daarom ontwerpt het Japanse concern een voorzijde die de auto’s meer smoel geeft. Dat vertelt Didier Leroy, president van Toyota Europe, aan de Amerikaanse website Edmunds/Inside Line.

Volgens sommige critici wil de autoproducent hiermee letterlijk iedere associatie met het terugroep-schandaal ‘wegwerken’. Hoewel de nieuwe voorzijde nog niet bestaat weet Toyota wel wat het wil. De nieuwe neus moet kleinere modellen groter doen lijken. Nu geeft de huidige neus grotere modellen een kleiner voorkomen.

Daarnaast wil Toyota met het nieuwe front consistentie en herkenbaarheid aanbrengen in het bestaande gamma over de hele wereld. Dat neemt niet weg dat specifieke modellen eigen variaties op de nieuwe ontwerptaal kunnen krijgen. Ook zijn verschillen tussen productgroepen (zoals SUV’s en stadsauto’s) te verwachten. Voor diverse markten zullen lokale kenmerken worden behouden, zoals het extra chroom voor de Chinese markt.

Om te voorkomen dat bestaande klanten weglopen, gaat Toyota – conform de nieuwe strategie van kwaliteitsverhoging – goed luisteren naar wat consumenten mooi vinden. Europese autokopers staan hierbij centraal. Zij zijn niet alleen het meest veeleisend, het blijkt dat wat Europeanen mooi vinden ook aanslaat op andere markten.