Mobiele flitspaal

Het aantal boetes dat is uitgedeeld voor te hard rijden bij wegwerkzaamheden is spectaculair gestegen. Dat blijkt uit cijfers die in handen zijn van dagblad Trouw.

De eerder dit jaar aangekondigde controles van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de regionale politie werpen hun vruchten af. De politie deelde dit jaar bij snelheidscontroles op weggedeeltes waar werkzaamheden zijn ruim drie keer zoveel bekeuringen uit als in heel 2009.

Vorig jaar bekeurde de KLPD ruim 8.500 bestuurders voor te snel rijden bij wegwerkzaamheden. Dit jaar staat de teller al op ruim 28.500. Flitsen bij werkzaamheden is lucratief omdat de boetes dertig procent hoger liggen dan bij ‘normale’ overtredingen.

Onlangs nog slingerde een regionaal politiekorps 5.000 van de 8.000 voorbijgangers op de A1 op de bon. Dat kwam de politie op kritiek van de ANWB te staan, die vindt dat de controles te weinig met veiligheid te maken hebben en des te meer met het spekken van de staatskas. De politie voert de extra controles uit vanwege de vele wegwerkzaamheden op de Nederlandse snelwegen. Die zijn onderdeel van de Spoedwet Wegverbreding.