Audi R4 op komst

Al jaren valt in het geruchtencircuit de naam Audi R4, maar nu spreekt de Audi-voorzitter zelf over de komst van deze compacte sportwagen. De rivaal van de Mazda MX-5 wordt tegen een concurrerende prijs in de markt gezet.

Het Duitse magazine Auto Motor und Sport sprak afgelopen week met Audi-voorzitter Rupert Stadler over de toekomst van het merk. Daarbij kwam ook de Audi R4 ter sprake. Over dit nieuwe model wordt al tijden gespeculeerd. Tijd dus voor Stadler om wat feiten vrij te geven.

De R4 wordt een compacte sportcoupé, hoewel er ook gedacht wordt aan een roadster-variant. De auto wordt nog onder de Audi TT gepositioneerd, terwijl ook die tweezitter bepaald geen grote afmetingen heeft. Audi wil de R4 een lichtgewicht frame geven van zo’n 1.150 kg, met een gewichtsverdeling van 40:60.

Hoewel de Audi R4 zijn basis zal delen met de e-Tron, komt in de productieversie geen elektromotor te liggen. In plaats daarvan zal er een 1.4 TSI-benzinemotor of 2.0 TDI-dieselkrachtbron worden aangebracht. Het vermogen van deze motoren ligt op 180 en 170 pk respectievelijk.

Het prijsniveau wordt daarmee wel competitief. Stadler spreekt over circa 22.100 euro, dat is natuurlijk exclusief de belastingen die in ons land worden geheven. Het spaceframe kan het brandstofverbruik, en daarmee de belastingen, echter gunstig doen uitvallen. Dat levert dan een sportwagentje op dat de concurrentie aankan met de MX-5 van Mazda. De verkoopstart van de Audi R4 wordt in 2013 verwacht.