Start/stop-systeem

In 2009 was dertien procent van alle nieuwe auto’s in de Benelux uitgerust met een start/stop-systeem. De komende jaren zal dit stijgen tot vijftig procent.

Het start/stop-systeem wordt steeds populairder bij autofabrikanten. Het is een eenvoudige manier om brandstofverbruik en CO2-uitstoot te beperken zonder ingewikkelde aanpassingen aan de motor te hoeven doen. Steeds meer nieuwe auto’s zijn ermee uitgerust.

In 2009 lag het percentage verkochte auto’s met een start/stop-systeem op dertien procent in de Benelux. In Nederland lag dat percentage een jaar eerder nog op drie procent. De toename komt deels door de populariteit van hybridemodellen.

Het start/stop-systeem is inmiddels bij veel merken gemeengoed. Ook premiummerken schuwen de toepassing ervan niet, BMW was zelfs een van de eerste merken die ermee kwam. Bosch, fabrikant van veel start/stop-systemen, verwacht dat over twee jaar de helft van alle nieuwe auto’s is uitgerust met start/stop-systeem. Dan is het wel nodig dat deze techniek zijn weg vindt naar het stadsautosegment.