Mazda 5

Mazda gooit het over een andere boeg met het vertrek van de Nederlandse ontwerpchef Laurens van den Acker. Zijn kenmerkende Nagare-designfilosofie wordt overboord gezet om plaats te maken voor een nieuwe ontwerptaal.

Het kenmerkende Nagare-design verdwijnt bij Mazda. De Mazda 5 is het laatste model dat de vloeiende lijnen op de flanken zal dragen. Nagare werd ontwikkeld door de Nederlander Laurens van den Acker, die vorig jaar naar Renault vertrok. De Europese designchef, Peter Birtwhistle, zegt tegen het Britse tijdschift AutoExpress dat de Nagare-lijnen lastig zijn toe te passen op productiemodellen.

Van den Acker tekende diverse fraaie conceptcars maar de 5 is het eerste model waarbij de ontwerper ‘Nagare’ in praktijk brengt. Birtwhistle: “Nagare is klaar en Mazda moet verder.” De nieuwe internationale designchef Ikuo Maeda presenteert binnenkort de nieuwe designtaal van Mazda.

Birtwhistle geeft aan dat Mazda meer ‘het Japanse Alfa Romeo’ moet worden. “De auto moet fantastisch rijden en een premiumgevoel geven, vooral in het interieur.” Mazda onthult op de autosalon van Parijs in oktober een conceptcar die de nieuwe designtaal van het merk laat zien voor de komende jaren.