Volkswagen Groep

Volkswagen maakt zich op om in 2018 ‘s werelds grootste autofabrikant te worden. In de hoogste gelederen van de dochtermerken worden verschillende topmensen vervangen of verplaatst. In Noord-Amerika verliest Volkswagen echter de sterke man Stefan Jacoby, die CEO wordt bij Volvo.

Sinds de overname van Porsche door Volkswagen, die een jaar geleden in gang werd gezet, ligt de dagelijkse leiding van het sportwagenmerk in handen van Michael Macht. Het Volkswagen-concern twijfelt echter aan de leiderschapskwaliteiten van Macht, nu het merk fors moet groeien. Macht wordt dan ook aan de kant gezet.

Zijn opvolger – die in juli nog officieel moet worden gepresenteerd – wordt Matthias Mueller. Zijn eerste gevecht speelt zich intern af. Sinds de overname zijn Audi en Porsche namelijk verwikkeld geraakt in een strijd om de macht over VW’s luxe-segment. De nieuwe Porsche-CEO is een vertrouweling van Volkswagen-CEO Martin Winterkorn. Mueller werkt nu nog als het hoofd van Porsche’s productstrategie-afdeling.

Ook bij Bentley en Bugatti komt de toppositie vrij. CEO Franz-Josef Paefgen zal binnenkort met pensioen gaan. Er wordt gezocht naar een topmanager die in staat is de dalende verkopen bij Bentley te kunnen keren. Persbureau Bloomberg citeert insiders die vertellen dat Paefgen wordt opgevolgd door Wolfgang Dürheimer, nu lid van de Porsche Raad van Bestuur voor R&D. Het is onduidelijk of hij, net als Paefgen, zowel leiding zal geven aan Bentley als aan Bugatti. De positie die Dürheimer bij Porsche achterlaat, zal volgens dezelfde bronnen worden opgevuld door Wolfgang Hatz, tot op heden hoofd motorontwikkeling bij Volkswagen.

Bovengenoemde stoelendans moet het concern ondersteunen in haar streven ‘s werelds grootste autobouwer te worden. Helaas voor Volkswagen verliest ze ook een sterke leider: Stefan Jacoby, de CEO van Volkswagen of America. Jacoby, die vele jaren actief was voor Volkswagen in Amerika en Azië, zou CEO worden bij concurrent Volvo. Nu dit Zweedse merk door Ford verkocht wordt aan het Chinese Geely, moet Volvo Cars-CEO Stephen Odell plaats maken voor iemand die Volvo weer winstgevend kan maken. Jacoby’s vertrek betekent een groot verlies aan ervaring voor Volkswagen. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door interim managers.