Tesla Model S

Het is de eerste Amerikaanse autofabrikant sinds Ford in 1956 die de gang naar de beurs waagt: Tesla. Deze producent van elektrische auto’s zag de waarde van een aandeel de eerste dag al met veertig procent stijgen.

Tesla heeft een succesvolle beursgang gemaakt. De Amerikaanse fabrikant verkocht 13,3 miljoen aandelen tegen een prijs van 17 dollar per stuk. Die verkooppprijs lag al hoger dan de verwachte 14 tot 16 dollar. Aan het einde van de dag stond de waarde van een aandeel Tesla bijna op 24 dollar.

De fabrikant van elektrische auto’s is de eerste Amerikaanse autobouwer sinds Ford in 1956 die naar de beurs gaat. Tesla haalde 226 miljoen dollar op met de verkoop van aandelen. Geld dat het merk gaat gebruiken om een oude fabriek van General Motors over te nemen.

Ook gaat een deel van de opgehaalde dollars naar de verdere ontwikkeling van de Model S, een elektrisch aangedreven sedan. De succesvolle beursgang wordt gezien als lichtpuntje in de kwakkelende aandelenmarkt. Ook gisteren sloot de Nasdaq weer enkele procenten in het rood. De interesse in Tesla is opmerkelijk omdat het merk nog nooit een stuiver winst heeft gemaakt en dat ook de komende twee jaar niet verwacht te doen.